Keulen

Keulen: stad van gezelligheid

Als er een gen bestaat dat verantwoordelijk is voor levenslust en feeststemming, hebben de inwoners van Keulen er daar beslist meer dan één van. Want Keulen is een stad met een hart en met gevoel – een stad waar een positieve levenshouding regel en geen uitzondering is. En daarbij horen vanzelfsprekend ook de Keulse Dom, Kölsch en… het carnaval.

“Kölle alaaf”: wanneer je deze groet hoort, bevindt de stad zich weer in de uitzonderingstoestand die ook wel ‘Karneval’ of ‘Fastelovend’ wordt genoemd. Wat zich in de week voor aswoensdag in de domstad afspeelt, is met ‘helemaal doorgedraaid’ of ‘knettergek’ nog maar zwak uitgedrukt. Natuurlijk begint het carnaval ook in Keulen op de elfde van de elfde om elf over elf en natuurlijk eindigt het net als overal op Aswoensdag. Maar dat is dan ook zo ongeveer wel alles wat dit feest in Keulen gemeen heeft met dat in andere steden. Vooral de laatste week, wanneer het straatcarnaval de stad vast in zijn greep heeft, blijkt duidelijk dat het Keulse carnaval een klasse apart is. Voor de positiviteit die zo kenmerkend is voor Keulen, zorgen ook – en dan het hele jaar door – de gezellige, authentieke kroegjes rondom de Alter Markt en de Heumarkt en de grote brouwerijcafés die overal in de historische binnenstad te vinden zijn. Hier stroomt het Kölsch – de drank die bijna iedereen in Keulen drinkt – als het ware uit de tap, worden er specialiteiten uit het Rijnland geserveerd en is de stemming meestal zo uitgelaten dat je bijna zou denken dat de stad altijd carnaval viert. Elk Kölsch-merk heeft zijn eigen, karakteristieke smaak – en natuurlijk zijn eigen brouwerijcafé. Dat de kelners, de hier ‘Köbes’ worden genoemd, zich door de algemene vrolijkheid niet laten aansteken, is een principekwestie: een zekere barsheid is het typische kenmerk van een echte ‘Köbes’. Het enige waarover de Keulenaren niet zo positief zijn, is het feit dat zo’n 30 kilometer Rijnafwaarts Düsseldorf ligt, het wat chiquere kleine zusje van Keulen. Het bestaan van deze stad zien ze in het beste geval als een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Vooral in het weekend ontmoeten de inwoners van Keulen, toeristen, jongeren en studenten elkaar in de talloze discotheken, clubs, bars, restaurants en lounges – bij voorkeur in de studentenwijk Kwartier Latäng, de wijken Friesenviertel en Belgisches Viertel, de Südstadt en steeds vaker ook in het stadsdeel Ehrenfeld, dat vroeger een industriewijk was. Een prettige verrassing zijn vaak de prijzen, die over het algemeen vrij gematigd zijn, zeker voor een stad van deze grootte. Dat de Keulenaren het leven niet alleen in de carnavalstijd en in de kroeg van de zonnige kant bekijken, bewijzen ook de vele evenementen op het gebied van kunst en muziek. Zo is de Musical Dome Köln, die met 1.700 plaatsen het grootste theater van de stad is, beroemd om zijn spectaculaire producties en is de Christopher Street Dayde grootste happening van en voor homo’s en lesbiennes in Duitsland. Wat overigens ook altijd een happening is, zijn de thuiswedstrijden van 1. FC Köln, zelfs als de plaats van de club op de ranglijst niet beantwoordt aan de grote verwachtingen van de fans.

 

De musea in Keulen daarentegen beantwoorden wel aan alle verwachtingen. Dat geldt allereerst voor het Museum Ludwig met zijn Picasso’s, Warhols en Lichtensteins. Maar ook voor het Römisch-Germanisches Museum met tentoonstellingsstukken uit 2.000 jaar Keulse geschiedenis, het Wallraf-Richartz-Museum met kunst van de middeleeuwen tot de 19e eeuw en – in elk geval voor snoepliefhebbers – voor het chocolademuseum. Wie na zoveel Keulen-gevoel een beetje wil ontspannen, kan dat bijvoorbeeld doen in het Rheinpark. Dit park, dat ligt op de rechteroever en daarmee voor de Keulenaren eigenlijk aan de ‘verkeerde kant’ van de Rijn, is een van de grootste en mooiste parken in Keulen en is bereikbaar met een kabelbaan over de rivier. En mocht u nog wat tijd over hebben: het mooiste uitzicht op de historische binnenstad van Keulen en op de dom hebt u waarschijnlijk vanaf het bezoekersplatform van de torenflat KölnTriangle op 100 meter hoogte. Misschien kunt u bij mooi weer zelfs Düsseldorf zien – maar dat kunt u beter niet verraden aan uw Keulse vrienden.